Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1398.064
Zeinivanmoghadam L, Jalilian M, Mirzaei A. Predictors of Fruits and Vegetable Consumption in Adolescent Girls Based on Social Cognitive Theory. J Educ Community Health. 2020; 7 (4) :285-291
URL:
http://jech.umsha.ac.ir/article-1-1060-fa.html
زینی وند مقدم لیلا، جلیلیان محسن، میرزایی امین. پیشگویی کننده های مصرف میوه و سبزیجات در دختران نوجوان بر اساس تئوری شناختی اجتماعی. مجله آموزش و سلامت جامعه. 1399; 7 (4) :285-291
URL: http://jech.umsha.ac.ir/article-1-1060-fa.html
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.
2- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران. ، mirzaei.amin62@gmail.com
چکیده: (468 مشاهده)
اهداف: دریافت کافی میوه و سبزیجات، اثرات مثبت زیادی بر بهبود وضعیت سلامت نوجوانان دارد. با این وجود، بسیاری از نوجوانان مقادیر توصیهشده میوه و سبزیجات را دریافت نمیکنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین پیشگوییکنندههای دریافت میوه و سبزیجات در دانشآموزان دختر دوره متوسطه اول با استفاده از تئوری شناخت اجتماعی انجام شد.
ابزار و روشها: مطالعه بهروش مقطعی و با مشارکت 332 دانشآموز دختر دوره متوسطه اول در شهر ایلام در سال 1397 انجام شد. نمونهگیری از 5 مدرسه دولتی و به روش تصادفی چندمرحلهای بود. دادهها با استفاده از پرسشنامه 42آیتمی محققساخته مبتنی بر تئوری شناخت اجتماعی گردآوری شد. روایی پرسشنامه به روش کیفی و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. دادهها با کمک آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه در نرمافزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین سنی دانشآموزان 0.97±13.72 سال با دامنه سنی 12 تا 16 سال بود. شغل 2/45% پدران کارمند و 78% مادران خانهدار بودند. تحصیلات 52.1% پدران دانشگاهی و 36.4% مادران تحصیلات دیپلم داشتند. سازههای تئوری شناخت اجتماعی رویهمرفته 20.9% از واریانس دریافت میوه و سبزیجات را پیشگویی کردند. با این حال، فقط سازه خودتنظیمی بهطور معنیداری رفتار را پیشگویی کرد (0.001=p) و سایر سازهها پیشگوییکننده معنیدار رفتار نبودند.
نتیجهگیری: تئوری شناخت اجتماعی میتواند بهعنوان یک چارچوب نظری مناسب برای پیشگویی رفتارهای نوجوانان در ارتباط با دریافت میوه و سبزیجات مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
رفتارهاي تغذيه اي دریافت: 1399/2/28 | پذیرش: 1399/4/16