Hazavehei S M M, Shirahmadi S, Taheri M, Noghan N, Rezaei N. Promoting Oral Health in 6-12 Year-Old Students: A Systematic Review. J Educ Community Health. 2015; 1 (4) :66-84
URL:
http://jech.umsha.ac.ir/article-1-54-fa.html
هزاوه ای سید محمد مهدی، شیراحمدی سمانه، طاهری ملیحه، نوقان نسا، رضایی نفیسه. ارتقاء سلامت دهان و دندان دانش آموزان 12-6 ساله: یک مرور نظام مند. مجله آموزش و سلامت جامعه. 1393; 1 (4) :66-84
URL: http://jech.umsha.ac.ir/article-1-54-fa.html
1- مرکز تحقیقات علوم بهداشتی و گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
2- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران. ، s.shirahmadi@umsha.ac.ir
3- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
4- گروه پرستاری، دانشکده علوم پزشکی اسدآباد، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
5- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
چکیده: (14983 مشاهده)
سابقه و هدف: کودکان 12-6 ساله به علت شیوع بالای پوسیدگی دندان، تکامل دندانهای دائمی و شکلگیری سبک زندگی، مهمترین گروه هدف برنامههای بهداشت دهان و دندان هستند و مدرسه آسانترین و بهصرفهترین روش دستیابی به این گروه است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مداخلات مبتنی بر مدرسه بر ارتقای سلامت دهان و دندان دانش آموزان 12-6 ساله انجام شده است.
مواد و روشها: جستجوی الکترونیکی در پایگاههای اطلاعاتیScopus, Proquest, Science Direct, Pub Med, Springer, Biomed Central, Google Scholar،Iran Medex و SID با استفاده از کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی انجام و مداخلات آموزشی که جهت پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان و ارتقاء رفتارهای بهداشتی مرتبط در بین دانش آموزان اجرا و بین ژانویه 2004 تا سپتامبر 2014 چاپ شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: 17 مطالعه انتخاب شده به دو دسته آموزش مبتنی بر رفتارهای خودمراقبتی و ارائه خدمات پیشگیرانه و آموزش مبتنی بر رفتارهای خودمراقبتی تقسیم شدند. آن دسته از مداخلاتی که دارای ویژگیهای زیر بودند با موفقیت بیشتری در افزایش آگاهی، رفتارهای بهداشتی، کاهش پلاک و پوسیدگی دندان همراه بودند: استمرار مداخله، درگیر کردن والدین و کارکنان مدرسه در برنامه، کاربرد مدلهای تغییر رفتار، استفاده از ترکیب چندین روش آموزشی و بهکارگیری تجربه عملی و خدمات پیشگیرانه.
نتیجهگیری: استمرار آموزشهای اجتماعمحور، استفاده از برنامههای آموزشی مدون و ترکیبی، پیگیری، استفاده از نظریهها و مدلهای تغییر رفتار و ارائه خدمات پیشگیرانه بهترین راه رسیدن به نتایج مورد انتظار است.
نوع مطالعه:
مقاله مروري |
موضوع مقاله:
سلامت دهان و دندان دریافت: 1393/8/28 | پذیرش: 1393/11/7