Abstract
اهداف: دشواری پایبندی به رژیم غذایی توصیه شده یک مشکل رایج در میان بیشتر افراد مبتلا به فاکتورهای خطر متابولیک بیماری های قلبی عروقی است. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل مرتبط با پایبندی به رژیم غذایی در میان افراد مبتلا به عوامل خطر متابولیک بر اساس یک تئوری روانشناسی بود. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی بود. در مرحله کیفی، با 50 نفر که حداقل یک عامل خطر متابولیک داشته و به واحدهای دیابت مراکز جامع سلامت کرج ارجاع شده بودند، مصاحبه شد و داده ها با استفاده از NVivo10 تحلیل گردید. در مرحله کمی، یک مطالعه جهت بررسی عوامل مرتبط با تبعیت از رژیم غذایی انجام شد. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری از طریق AMOS18 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: عوامل شخصی به ویژه خودکارآمدی درک شده (0.001=P ,β=0.49) و موانع درک شده (0.001=P ,β=-0.33) مهمترین پیش بینی کننده های تبعیت از رژیم غذایی بودند. با این حال، یافته های مصاحبه ها و نظرسنجی ها با عوامل ساختاری و اجتماعی مطابقت نداشتند. عامل ساختاری به عنوان یک عامل عمیق تأثیرگذار بر رفتارهای غذایی سالم در مرحله کیفی گزارش شده بود، اما عامل اجتماعی پیش بینی کننده قابل توجهی در مرحله کمی بود (0.001=P ,β=0.67). نتیجه گیری: فقط 51.07٪ از افراد با حداقل یک عامل خطر متابولیک قلبی عروقی به رفتارهای غذایی سالم پایبند بودند. اگرچه عوامل تعیین کننده شخصی بیشترین تأثیر را در تبعیت از رژیم غذایی در بین افراد مبتلا به فاکتورهای خطر متابولیک قلبی عروقی دارند، اما برای افزایش تبعیت از رژیم غذایی باید عوامل اجتماعی و ساختاری در نظر گرفته شود