Abstract
زمینه و هدف: افزایش روز افزون جمعیت سالمندان و گسترش بیماری های دوران سالمندی ضرورت توجه به سلامت این قشر از جامعه را دو چندان می کند. تغذیه یکی از تعیین کننده های عمده در پیشگیری از بیماری های مزمن دوران سالمندی است. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین رفتارهای تغذیه ای سالمندان شهر ایلام میباشد. مواد و روش ها: تعداد 200 نفر از سالمندان بالای 60 سال با میانگین سنی 2.37±61.15 به روش نمونه گیری در دسترس در این مطالعه مقطعی وارد شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که شامل اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه رفتارهای تغذیه ای سالمندان بود، بصورت خودگزارشی گردآوری شد. روایی پرسشنامه با نظر پانل خبرگان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تأیید گردید. داده ها با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی پیرسون، تیمستقل و آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: افراد مورد مطالعه به طور میانگین نمره 5.46±32.59 از دامنه نمره قابل اکتساب عملکرد تغذیه ای بین 10 تا 40 را کسب کردند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین گروه های جنسی، تحصیلی و همینطور شغلی از نظر انجام رفتارهای تغذیه ای اختلاف معنی داری وجود ندارد (r= 0.215, P = 0.002). همچنین مقادیر مصرف میوه و سبزیجات، حبوبات، انواع گوشت و شیر و لبنیات ناکافی گزارش گردید. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده دریافت ناکافی گروههای مهم غذایی در سالمندان از جمله میوه و سبزیجات، حبوبات و لبنیات بود. بنابراین پیشنهاد می شود برنامه ریزی لازم جهت ارتقاء رفتارهای تغذیه ای سالمندان توسط مسئولان و کارشناسان سلامت صورت گیرد.