Submitted: 04 Nov 2020

سواد سلامت جنسی و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر قزوین

1 ORCID logo، 2، 3، 4، 5، 5* ORCID logo

*Corresponding Author: Email: dehghan247@gmail.com

اهداف: سواد سلامت جنسی یک متغیر مبتنی بر زمینه است و تحت تأثیر اکوسیستم یا مجموعه ای از عوامل فرهنگی و اجتماعی هر جامعه است. این مطالعه با هدف تعیین سواد سلامت جنسی و عوامل مرتبط با آن انجام شد. ابزار و روش ها: این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش 305 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قزوین بودند. نمونه گیری به روش خوشه ای یک مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سواد سلامت جنسی بزرگسالان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و آمار توصیفی و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در این مطالعه 44.9 درصد از زنان زیر 30 سال سن داشتند. میانگین ± انحراف معیار سواد سلامت جنسی 18.32±76.89 بود. 7.9 درصد زنان سواد سلامت جنسی ناکافی، 9.5 درصد سواد سلامت جنسی نه چندان کافی، 50.1 درصد سواد سلامت جنسی کافی و 32.5 درصد سواد سلامت جنسی عالی داشتند. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، سطح تحصیلات همسر و استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری بر سواد سلامت زنان تأثیرگذار است (0.05>P). نتیجه‌گیری: زنان با سطح تحصیلات پایین‌تر، زنانی که همسرشان تحصیلات پایینی داشتند و زنانی که از داروهای ضدبارداری استفاده نمی‌کردند سواد سلامت جنسی پایین‌تری داشتند. بنابراین با توجه به نقش سواد سلامت جنسی در درک، پذیرش و بکارگیری پیام های سلامت جنسی، پیشنهاد می شود پژوهشگران و دست اندرکاران سلامت در طراحی برنامه های آموزشی برای ارتقای سواد سلامت جنسی زنان، توجه بیشتری به زنان مذکور داشته باشند.