Submitted: 19 Sep 2014
Accepted: 30 Nov 2014
ePublished: 30 Nov 2014

doi: 10.20286/jech-010210

میزان تبعیت دختران دبیرستانی شهر همدان از برنامه پنج نوبت مصرف میوه و سبزیجات: کاربرد تئوری رفتار برنامه ریزی شده

1 ORCID logo، 2*، 3، 4، 2

*Corresponding Author: Email: ma.taheri@umsha.ac.ir

مقدمه: یکی از ارکان تغذیه سالم مصرف 5 بار میوه و سبزیجات در روز می باشد. با توجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر مصرف میوه و سبزیجات در دختران نوجوان، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تبعیت دختران دبیرستانی از برنامه پنج نوبت مصرف میوه و سبزیجات بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده، انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 400 دانش آموز دختر دبیرستان های شهر همدان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در ابتدا شرکت کنندگان پرسشنامه مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی و تئوری رفتار برنامه ریزی شده را تکمیل کردند، سپس در فاصله یک هفته بعد پرسشنامه BRFSS را تکمیل نمودند. داده ها با نرم افزار SPSS-18 و با استفاده از آزمون های کای دو، همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میزان مصرف میوه و سبزیجات توسط دانش آموزان دختر 3.4 بار در روز بود و بعد خانوار، تحصیلات مادر، شغل پدر، درآمد خانوار، نمایه توده بدنی و نوع مدرسه با مصرف میوه و سبزیجات رابطه معنی داری داشت (0.05>P). قصد رفتاری 35 درصد از رفتار مصرف میوه و سبزیجات را پیش بینی می نمود، همچنین هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و نگرش 32 درصد از قصد رفتاری را پیش بینی می کردند. نتیجه گیری: مصرف میوه و سبزیجات در دانش آموزان دختر در حد توصیه شده نبود. تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند در طراحی مداخلات مصرف 5 بار میوه و سبزیجات جهت دانش آموزان دختر موثر باشد.